Telenovelas

Schemat i Brasilien har varit fullspäckat och jag hinner knappt öppna min mejl, än mindre blogga. I fredags besökte vi TV Globo som producerar omåttligt populära telenovelas för Brasilien och 85 andra länder. Slarvigt översatt till såpor av många, inklusive mig själv, men representanten från TV Globo underströk att jämfört med de klassiska amerikanska och europeiska dagliga såpoperorna så har telenovelas en början, en mitt och ett slut. Varje telenovela har ungefär 200 avsnitt och går under åtta månader. I och med att varje avsnitt är 45 minuter är DVD-boxproduktion idag utesluten, den skulle ta för mycket hyllplats. Tre telenovelas produceras och sänds av TV Globo parallellt på primetime. Just nu kan man t ex se Ti-ti-ti.

Vi fick se studioområdet och det är gigantiskt, 1 650 000 m2. Varje dag spelar de in scener i sex olika miljöer, och kl. 21 på kvällen rivs allting ner för att göra plats för sex nya miljöer inför morgondagens inspelning. Veckan därpå kan samma miljöer återkomma, detta för att möjliggöra vissa justeringar efter hand, i samråd med publiken. Ofta ändrar man också sluten för de telenovelas som går på export.

Den genomsnittlige medborgaren i Brasilien ser över fem timmar tv per dag (ungefär en timma mer än i USA). 99% av Brasiliens befolkning kan se TV Globo. I taxibilarna i Sao Paulo visar de ibland telenovelas under körningen, med dialogen på högsta volym i högtalarna bak i bilen. Tydligen tar de flesta förare ut en extra avgift för denna service, men som icke portugisisktalande besökare får man den gratis. På företaget säger man att telenovelas popularitet hänger ihop med en stark tradition av muntligt berättande i Brasilien, men kan självklart också ha att göra med att läskunnigheten fortfarande är låg.

Jag frågade om de samarbetar med Bollywood, men representanten från TV Globo förklarade att Bollywood mest handlar om locations. De har inte alls samma fabriksinriktade studiomiljö. Och amerikanska och europeiska tv-bolags produktionskapacitet bleknar i jämförelse. Här är några bilder från besöket.

Kostymavdelningen

Hattförrådet

Skärpförrådet

Scen hos förmögen stadsbo

Scen från landsbygdshem

En kuliss som ska efterlikna Leblon

En favelakuliss

Regissörens plats

One comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s