Ekonomisk sociologi i Ryssland

Som sista programpunkt i St Petersburg hade vi en föreläsning med Professor Vadim Volkov från European University at St Petersburg. När jag bokade honom förra året kände jag till hans bok Violent Entrepreneurs: The Use of Force in the Making of Russian Capitalism, men inte så mycket mer. Men jag tänkte att hans inriktning, ekonomisk sociologi, skulle tillföra ett intressant perspektiv på temat ”Doing Business in Russia”. Och jag hade rätt. Vadim Volkov talar om Rysslands utveckling efter Sovjetunionens fall under rubriken ”From Weak State to Predatory State”. Han lyfter fram några konsekvenser av den grova underskattningen av institutioners betydelse för en fungerande marknadsekonomi som gjordes i samband med Sovjetunionens upplösning. Medan vissa andra talare tenderar att beskriva beteendemönster som (essentialistiskt) givna – t ex ”relationer är viktiga för ryssar” – så strävar Volkov efter förståelse. När det saknades ett fungerande polisväsende och rättssystem, när människor och företag inte kunde vinna förtroende genom sin kredithistoria, när varumärken och anseenden lyste med sin frånvaro, blev personliga nätverk oerhört viktiga för att hantera osäkerhet. Vid sidan av personliga relationer blev också hot om våld ett populärt instrument för att minska osäkerhet i Ryssland.

Denna naiva tro på den osynliga handen fick långtgående följder och ledde så småningom till att Putin stärkte statens makt. Jag varken kan eller vill återge hela föreläsningen här (man får helt enkelt söka till Handels/IFL om man vill veta mer). Men det är inslag som Vadim Volkovs föreläsning som gör Global till ett så attraktivt program. Man får helt enkelt en möjlighet att lyssna på framstående forskare som kan förklara skeenden och företeelser utifrån sin djupa kunskap om landet och regionen.

Men även om jag inte vill annat än att förstå relationen mellan näringsliv och stat i Ryssland så sätter den bristande transparensen snart stopp för mina strävanden. För ett par veckor sedan publicerades en rapport som värderar korruptionens effekter på priser. Vadim Volkov hade denna dag också med sig helt färsk forskning om interdependenser inom det ryska rättsväsendet. Hans forskarteam studerar bl a domares kopplingar till åklagare, och olika värderingskluster inom domstolsväsendet. Det är skrämmande – men viktig – data. Nu återstår bara att se hur forskningen tas emot den dag den publiceras.

One comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s