Nu med bilder

Jag kunde förstås inte släppa temat kring kopiering och mode, och fortsatte förhöra mig om unga kinesiska designers under mina intervjuer (för mitt forskningsprojekt) i Shanghai och Hongkong. En intervjupersoner hintade att det händer mer intressant runt vissa ”mindre” städer i områden där textilproduktionen är koncentrerad. Någon menade att man först om så där fem år kommer att se frukterna av sökandet i designhistorien som några unga designers nu påbörjat – bland annat genom att bege sig till Taiwan. Historien har ju inte direkt varit lättillgänglig för den kinesiska ungdomen.

Hursomhelst, jag ville lägga upp några bilder för att illustrera det jag skrev om häromdagen:

Butiken Chloechen och den andra, namnlösa butiken, är typiska för French Concession. Givetvis finns det några undantag, men stadsdelen kryllar av sådana här butiker. Där allt kretsar kring kopior av västerländska varumärken. Ovan också en topp med en Marnilapp med aningen för smala bokstäver. Och ”Burberryklänning” samt en ”Butuerryjacka”.

En intervjuperson sa att hon trodde att butikerna i French Concession som saluför ”Balenciagajackor” för typ 600 kr trots allt har fått en stor del av den nya medelklassen i Kina att bli intresserad av mode. I dessa butiker fyllda med skenbara provplagg har framförallt unga tjejer kunnat testa sig fram bland nya kläder och på så vis kunnat söka sig en stil långt innan H&M och Zara och liknande företag etablerat sig. Det gjorde mig glad att höra.

Här är Pekings mest kända fake market, Silk Market: 

Silk Market

Interiör Silk Market

Svenskar är också välkomna

Här är en av Li Nings butiker i Peking:

Li-Ning

I gallerian med namnet Xintiandi Style i Shanghais Xintiandi finner man ett ganska bra utbud av lokala märken och en utställning med kinesiska designers.

Att gallerior kan ha ett intressantare utbud än småboutiquer känns lite typiskt för Kina. Staten är väldigt mån om att snart få fram en exportframgång inom mode. JNBY är ett märke som man tror och satsar mycket på, nu med flaggskeppsbutik i Soho, New York. Det företaget härrör varken från Shanghai eller Peking, utan från textilindustristaden Hangzhou.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s