Damm, aska och smuts

Jag hade tänkt att skriva ett inlägg om Cindy Sherman och Prada/Schiaparelli-utställningarna i New York, men eftersom det kräver lite mer tid och jag helst skulle vilja läsa lite i katalogerna dessförinnan visar jag istället några bilder från en annan utställning i New York som jag besökte förra veckan. Swept Away – Dust, ash, and dirt in contemporary art som visas på Museum of Arts and Design.

Jag gillade utställningen Otherworldly på samma museum i höstas. Och jag gillar även den här, även om temat inbjuder både till övertydlighet och en del väntade alster. MADs utställningar har ofta material som utgångspunkt och skär sedan ett snitt genom den samtida konst- och konsthantverksscenen utifrån detta material. Här är det alltså flyktiga material som står i fokus, sådant som de flesta av oss helst vill vara utan. Och ja, det är väl något slags kommentar till dagens konstvärld, med rusande konstpriser och behov av att äga, och vårt behov av det fräscha. Men trots det något klyschiga, så fanns det en del fina saker som tog fasta på olika betydelser av materialet.

Väggmönstret nedan är gjort av dammet i museets dammsugare. Sen är det blomornament i lera, följt av en konstnär som valt att föreviga böcker som påverkat honom genom att bränna dem till aska, som t ex Protestantiska etiken och kapitalismens anda av Max Weber. Sen är det en konstnär som gjort en bordsdukning med en månads LA-smog. Till sist finner vi ett lapptäcke bestående av torktumleludd, ett tips till bostadsföreningar med trist stämning i tvättstugan.

Phoebe Cummings, Flora, 2010

Ashes to Ashes, Antonio Riello, 2009.

Dinner for two in one month of smog, Kim Abeles, 2011

Ritual Accumulations, Julie Parker, 2011-2012

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s