Premiär för parfymcirkeln

Mitt forskningsprojekt Scentmaking pågår sedan i juli 2014. Under den tiden har jag läst in mig på området och gjort 15 intervjuer med olika personer som tillhör det europeiska parfymfältet, såväl näsor och varumärkesföreträdare som återförsäljare och bloggare. När en produkt som kretsar kring ett annat sinne än det visuella står i centrum ställer det andra krav på förståelse. Och det finns inget annat sätt än att testa sig fram.

Därför har jag startat en parfymcirkel. Jämfört med en bokcirkel är den kravlös, det finns ingen bok som måste läsas. Tanken med parfymcirkeln är att vi tillsammans luktar oss igenom olika teman. Första mötet hade temat Chypreparfymer. Jag hade beställt tretton prover med dofter inom parfymfamiljen över tid, den tidigaste var nog Chypre by Coty från 1917. Vissa var vintage, andra nutida tolkningar. Jag hade skrivit små lappar kring varje doft, med dess uppbyggnad i topp-, mellan- och basnoter. Ibland med någon liten anekdot kring dess tillkomst.

Mina intervjupersoner har lärt mig att en kan tala helt fritt kring dofter. De verkar snarare le i mjugg när någon kund kommer in och talar om att hen gillar ”musky” eller ”woody” parfymer. ”Du kan prata i termer av färger, filmer, minnen, former, vad som helst”, sa en parfymarkivarie jag träffade i London.

Chyprefamiljen kännetecknas av ackordet bergamot, labdanum (en kåda från en klippros som växer på Cypern och Kreta) och ekmossa. Gudinnan Afrodite bodde på Cypern och sov för övrigt på en bädd av ekmossa.

Mina favoriter, liksom flera andras, denna kväll var: klassikern Mitsouko (Guerlain) från 1919 och Chanel pour Monsieur från 1951. Jag gillade också Niki de Saint Phalle, men där hade cirkeln klart delade meningar. Den vi inte alls gillade var Diorella.
parfymcirkelchypre

parfymcirkeltester

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s