Mångfald och inkludering på arbetsplatser

Mångfald och inkludering på arbetsplatser. Vi går igenom vad mångfald respektive inkludering innebär. Vi pratar om uttryck för bristande mångfald i struktur och ledarskap, vi talar om inkluderande och exkluderande kulturer, vi talar om karriär och utveckling utifrån ett mångfalds- och inkluderingsperspektiv. Vi försöker hitta ert svar på frågan ’varför mångfald och inkludering?’. Vi talar om best practice och om effekten på affären.

Jämställdhet på arbetsplatser. Jag föreläser förstås också gärna utifrån jämställdhet, om så önskas. Jag går då igenom grundlägande kunskap kring könsordningen i organisationer och hur den återskapas. Centrala byggstenar är könsstrukturer, minoritetssituationen, möjlighetsstrukturer, homosocialitet, könsmärkning av kultur och ledarskap, kvinnors strategier på mansdominerade arbetsplatser. När föreläsningens fokus skiftar till förändring tar jag upp vinsterna med jämställdhet och mångfald och inkludering, vilka varför som kan guida företaget, vilka förändringssätt som funkar enligt forskningen, tips och vanliga misstag.

Det kan vara värt att påminna att mina föreläsningar berör just organisationer, inte bara jämställdhet i allmänhet. De kan förstås anpassas efter behov, tid och publik.

Min kunskap inom mångfald och inkludering

Jag blev introducerad till forskningsområdet Organisation och kön av pionjären Anna Wahl (numera professor vid KTH) på nittiotalet när jag läste en kurs för henne på Handels och har sedan dess arbetat nära hennes forskargrupp FosFor i många år. Jag har undervisat kurser i Organisation och kön, föreläst för otaliga företag, organisationer och myndigheter på temat. Jag har följt och analyserat omfattande förändringsprogram på företag, såsom Axel Johnson, Akzo Nobel, Indexator, m fl. Jag har också följt, rapporterat och analyserat satsningar för ökat antal kvinnor på toppositioner åt Näringsdepartementet och Länsstyrelsen. Jag har gjort filmerna Männen på Kastrup (tillsammans med Nanna Gillberg) och Minnen av jämställdhetsarbete (tillsammans med Anna Wahl och Pia Höök). Jag har genomgående använt feministisk teori i min forskning. Under min doktorandtid var jag gästforskare vid Kennedy School of Government på Harvard och arbetade då för Council of Women World Leaders. Jag har gjort otaliga kartläggningar och analyser av organisationer inom såväl näringsliv som kultursektorn.

Jag var en av initiativtagarna och redaktörerna till boken 179 år av ensamhet (Albert Bonniers Förlag) om kvinnors strategier på Handelshögskolan. I min konsultverksamhet har jag arbetat mycket med att driva förändring för ökad mångfald och inkludering.